Kulkua helpottava laite vai giljotiini? Liukuporttien turvallisuus kyseenalaista

Kulkua helpottava laite vai giljotiini? Liukuporttien turvallisuus kyseenalaista

Liukuportit ovat yleisiä monenlaisissa rakennuksissa. Niiden turvallisuus voi kuitenkin olla kyseenalaista, sillä esimerkiksi lainsäädäntö ei edellytä säännöllistä tarkastusta tai huoltoa. Jopa uudisrakennuksien portit voivat olla hengenvaarallisia.

Porteissa havaittavat puutteet liittyvät yleensä puristus- tai leikkautumisvaaraan: sulkeutuvan aukon suojalaitteet eivät toimi riittävän herkästi tai ne puuttuvat kokonaan, kertoo Inspectan tarkastusinsinööri Timo Salminen. Lakisääteisten tarkastusvaatimusten ulkopuolelle jääviä liukuportteja ei useinkaan tarkasteta lainkaan.

Tarvitaanko henkilövahinkoja, jotta asia otetaan vakavasti?

Liukuporttien kanssa on sattunut myös läheltä piti -tapauksia. Esimerkiksi Mikkelin vankilan vuosina 2010–2011 asennetut uudet pääportit todettiin tarkastuksella vaarallisiksi. ”Porteissa ei ollut hidasteita, elektroniset turvarajat puutteelliset ja pelkäsin portin vielä kaatuvan jonkun päälle”, kuvailee Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusinsinööri Ari Pakarinen.

Arvioinnissa ulko- ja sisäsulkuporttien toiminnassa havaittiin puutteita, jotka aiheuttivat välittömän vaaran, eikä porttien käyttö ollut turvallista.

”Myös Kuopiossa pari autoa on vaurioitunut survoutuessaan porttien väliin. Henkilövahingot ovat vain ajan kysymys. Pitääkö jonkun tosiaan kuolla, ennen kuin asiaan suhtaudutaan vakavasti?”, Pakarinen pohtii,

Vaaratilanteita vaikea tunnistaa

”Kuten muissakin laitteissa, myös liukuporteissa osa tarkastettavista laitteista toimii moitteettomasti ja osa ei. Yleistyksiä suuntaan tai toiseen ei oikein voi tehdä. Liukuporttien vaaran paikkoja ei kuitenkaan tunnisteta tai löydetä yhtä helposti, koska laitteita ei tarkasteta tai valvota systemaattisesti”, kuvailee myös hissi- ja nosto-ovitarkastuksia työkseen tekevä Inspectan Timo Salminen.

Lisätietoja antaa: Vesa Haakana, toimialapäällikkö, p. 0400 707 878.

Kommentit

Lisää kommentti MyNewsDeskissä »