Maailman ensimmäiselle MSC-sertifioidulle pizzaketjulle vastuullisuus on enemmän kuin ”kiwaa”

Maailman ensimmäiselle MSC-sertifioidulle pizzaketjulle vastuullisuus on enemmän kuin ”kiwaa”

Kansainvälisesti toimiva hankinta- ja logistiikkayritys Helsinki Foodstock Oy toimittaa Kotipizzalle, maailman ensimmäiselle vain MSC-sertifioituja kala- ja äyriäistuotteita käyttävälle pizzaketjulle, kaikki tuotteet. Ne hankitaan suoraan kotimaiselta teollisuudelta sekä Euroopan, Kaakkois-Aasian ja Pohjois- ja Etelä-Amerikan merkittävimmiltä tavarantoimittajilta tarkoilla vastuullisuus- sekä private label -periaatteilla.

Marine Stewardship Council (MSC) on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka päämääränä on muuttaa kala- ja äyriäismarkkinat kestävälle pohjalle. MSC on kehittänyt kaksi standardia, joiden avulla arvioidaan itse kalastusta (huomioidaan ekosysteemi kalakannan näkökulmasta) ja arvioidaan tuotteiden jäljitettävyys (varmistetaan, että kalatuotteiden alkuperä on jäljitettävissä MSC-kalastuksen mukaiseksi).

Kotipizza haluaa tehdä kaiken niin vastuullisesti kuin mahdollista. Kiwa Inspectan myöntämä MSC-sertifikaatti on tärkeä osoitus siitä, ettei missiossa ole kyse vain sanahelinästä. Ketjun käyttämät raaka-aineet toimittaa Foodstock, joka tarkastaa tavarantoimittajansa säännöllisesti käymällä tuotantolaitoksissa paikan päällä.

Koska vierailuun ei kuitenkaan ole aina mahdollisuutta, on sertifioitu toimintajärjestelmä tuotteiden jäljitettävyydessä tärkeä laadun tae.

”Standardit ja sertifioinnit ovat yksi parhaista tavoista varmentaa tuotteiden laatu”, sanoo Foodstockin toimitusjohtaja Anssi Koivula.

MSC-jäljitettävyyssertifioinnissa auditoidaan, että yrityksen toimintaprosessit ovat kunnossa. Foodstockin tapauksessa tämä tarkoittaa, että ainoastaan MSC-sertifioitu tuote päätyy sen varastosta Kotipizzan pizzaan. Kun yritys on saanut sertifioinnin, se auditoidaan uudelleen määrävälein sekä havaitessa mahdollisia poikkeamia. Kehityskohteissa on määrä tapahtua kehitystä auditointien välillä.

MSC-kalan todennäköisesti tuhansien kilometrien pituinen matka merestä suomalaisen pizzan päälle on pitkä ja sen varrelle mahtuu monenlaisia vaiheita ja tekijöitä. Foodstockin on voitava todentaa, että asiakas saa mitä tilaa, vaikka toimitusketjun lenkit muuttuvat.

”Meillä on erittäin pysyvät tavarantoimittajasuhteet, mikä helpottaa prosessien sujuvuutta ja jäljitettävyyden hallintaa. Olemme onnistuneet hiomaan käytäntöjä myös uusien toimittajien, kuten uusimman malediiviläisen kala- ja äyriäistuotteiden valmistajan, kanssa”, Foodstockin logistiikkajohtaja Antti Harju kertoo.

Yksi Foodstockin pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista on indonesialainen Great Giant Pineapple. Se tuottaa tasaisen laadukasta ananasta ja on toimittanut sitä Kotipizza-ketjulle jo toistakymmentä vuotta. Foodstock ja Kotipizza arvostavat erityisesti yrityksen suhtautumista vastuullisuuteen ja ympäristöasioihin.

“Great Giant Pineapplella on lukuisia laatujärjestelmiä, joiden prosesseja seurataan tarkasti. Sertifioinnit takaavat muun muassa tehokkaat prosessit, elintarviketurvallisuuden, ympäristöystävällisyyden sekä sosiaalisen yritysvastuun. GGP:lla nämä asiat eivät ole vain sertifikaatteja, vaan taustalla on aito välittäminen laadusta, työntekijöistä sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista. GGP on rakennuttanut alueelleen muun muassa koulun ja päiväkodin työntekijöiden lapsille”, kertoo Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervanen Pizzaguy-blogissaan.

”Aina emme voi kuitenkaan valita sertifioituja tuotteita. Tällöin vastuullisuuden näkökulmasta meitä ohjaa ensisijaisesti kotimaisuus”, Koivula selittää.

Kiwa Inspectan Foodstockille myöntämä MSC-jäljitettävyyden sertifikaatti on uudelleenauditoinnin myötä yhä voimassa. Lue yrityksen referenssihaastattelu täältä.

 

Katso alta, mitä Kotipizza Groupin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Antti Isokangas kertoo siitä, miten Kotipizza-ketju on hyötynyt MSC-sertifikaatista:

Teksti ja video: Karin Metsäpelto

Kommentit

Lisää kommentti MyNewsDeskissä »